Fpl 32 – Tillbud 1960-07-27

Olyckshändelse med J 32 från F 1

Ff (O G) påbörjade start från F 1 i Hässlö och under accelerationen trängde vit rök ut i kabinen och flygnav (A V) uppmärksammade ff på detta. Hastigheten var inte så hög utan ff, som kände en svag röklukt, kunde styra av banan och stanna.

Ff hade precis påbörjat den automatiska huvöppningen när huven splittrades i en öronbedövande smäll och han förstod att flygnavigatören hade skjutit ut sig. Katapultstolen sköts upp 10 m i luften där fnav separerade från stolen och fallskärmen utlöstes men den hann inte utvecklas innan fnav slog i marken.

Fnav avled kort därpå av sina svåra skador. Ingen brand kunde upptäckas.

Haveriorsak

Under vissa väderförhållanden kan kondensrök uppstå i kabinen. Den aktuella dagen var det varm och fuktig väderlek och kondensrök uppstod varvid fnav antagligen blev skrämd och stressad av den onormala situationen.

Fnav hade antagligen inte alls försökt skjuta ut sig utan förväxlade två handtag när han skulle snabbutlösa de remmar som höll honom fast i sitsen. I stället för att dra i handtaget för remfrigöringen som satt vid sidan av stolen drog han i den stressade situationen i handtaget för stolutskjutningen som var placerat mellan benen.

Hade fnav väntat någon sekund med att dra i handtaget så hade han överlevt. Med huven i uppfällt läge hade stolutskjutningen varit spärrad.

SHK ifrågasatte placeringen av de två handtagen och ansåg det nödvändigt att granska säkringen av katapultstolar i samband med huvöppning: ”Det nuvarande systemet innebär onödiga och allvarliga faromoment.”

Det påtalades också att flygarna måste få mer kännedom om förhållandet med kondensrök.


Källa: 
”Haveriet – Flygvapnet och kalla krigets offer” av Ulf Eneroth (Albert Bonniers förlag).

Uppdaterad: 2015-03-27

Annons