Fpl 29 – Haveri fpl 29558

1962-07-23, F 4

Händelseförlopp

Fpl startade som rotetvåa för att öva jaktstrid. Omedelbart efter start meddelade ff motorstörningar.

Ff gjorde en sväng ut över Storsjön för att nå banan där han startat. Motoreffekten sjönk dock och ff meddelade att han måste använda en delvis gräsbelagd bana som korsar huvudbanan men lyckades inte ta sig dit utan träffade ett tiotal talltoppar i skogen intill och plöjde därefter rakt över den gräsbelagda banan.

Trafikledare S L

Trafikledare S L visar resterna av förarkabinen.
Foto: Dagens Nyheter.

– Jag höll på att tvätta min bil vid bostaden inne på flottiljområdet. Jag har varit fältflygare själv och min erfarenhet som trafikledare varskodde mig om att något inte stod rätt till med planet när det gjorde en vid sväng in mot fältet. Jag förstod att flygaren försökte nå gräsbanan men jag såg att det aldrig skulle nå fram.

– Planet slog eld redan vid kontakten med trädtopparna och brann för fullt sedan det kraschat mot en slänt och lagt sig på sidan.

– Platsen låg 75 m från där jag tvättade bilen och jag rusade fram och upp på planet och såg att flygaren var vid sans men hans utrustning stod i lågor. Plexiglashuven över förarplatsen var borta, troligtvis nödutlöst.

– Jag skrek till ff att han skulle spänna loss sig och sedan hjälptes vi åt att försöka få ur honom ur sittbrunnen men jag orkade inte helt få upp honom. Röken och elden tvingade bort mig för en stund.

– Just då kom räddningsbilarna och flottiljpolis O Ö rusade till min hjälp. Han hoppade upp på planet och lyckades dra upp ff och få honom ur eldhavet. Sedan vi fått ned honom på marken ryckte jag till mig den kniv, som alla fältflygare är utrustade med, och skar bort hela utrustningen som stod i brand och var glödhet.

Flottiljpolis O Ö

– Jag hade inte tid att vänta på att vi skulle få igång skumsläckningen innan jag rusade upp på planet för att dra ut ff. Jag tror inte det hade dröjt många sekunder förrän allt hopp varit ute för att kunna rädda honom.

– Därför rusade jag in i eldhavet direkt. Vi är ju utrustade med handskar och särskild överdragsklädsel och trafikledaren hade lossat alla remmar kring ff så det var bara att lyfta ur honom.

– Vi tränar oss för sådana här livräddningssituationer genom att tända på gamla flygplan varifrån vi sedan hämtar ut tunga dockor.

Riskerna

De bådas räddningsaktion fick stort beröm vid flottiljen. Även om den ordinarie räddningsstyrkan, med bl.a. flottiljpolis O Ö, mycket snabbt var på plats är det föga troligt att man hunnit dra ff levande ur det brinnande vraket om inte trafikledaren rusat till.

De båda räddarna arbetade under mycket stora risker. Fpl hade just startat och var fulltankat och det var hela tiden risk för att bränsletankarna skulle explodera.

Största risken var dock att katapultstolen skulle utlösas. Då hade såväl flygare som räddare följt med.

De båda räddarna fick brännskador och skrubbsår på händerna.

Ff (ffl 1.gr B A) fick livshotande skador, bl.a. 40% brännskador.


Källor: 
Dagens Nyheter
Leif Fredin på Svenskt Flyghistoriskt Forum: http://www.flyghistoria.org/ (som hämtat uppgifter från Krigsarkivet)

Uppdaterad: 2016-11-09

Annons