
Foto: Axel Carleson / Flygvapenmuseum (CC BY, beskuren)
HISTORIK
Vickers Varsity var ett brittiskt lågvingat specialflygplan och användes som skolflygplan, transportflygplan och forskningsplattform. Det flög första gången 1949 och var en utveckling av det civila trafikflygplanet Vickers Viking och den militära varianten Vickers Valetta.
Skillnaden var bl a att Varsity var utrustad med nosställ i motsats till Viking och Valetta som hade sporrställ. Dessutom blev spännvidden större med nästan 2 meter och kroppen förlängdes. Vickers Varsity kom att tillverkades i 160 exemplar.
Varsity var tänkt att brukas av Royal Air Force (RAF) för utbildning av piloter och besättning på bombflygplan, större flermotoriga flygplan samt för utbildning av navigatörer. Det kunde även i extrema fall också brukas som bombflygplan. I utbyggnaden under kroppen kunde 24 st 12 kg:s bomber hängas upp. Den främre glasade delen av utbyggnaden utgjorde då plats för bombfällaren.

Foto: Alan Wilson (CC BY SA 2.0, Wikimedia, beskuren).
FLYGVAPNET
I samband med det svenska Flygvapnets köp av den brittiska DH 112 Venom (J 33) kunde även ett flygplan Vickers Varsity (c/n 622) införskaffas till KFF och Flygvapnet. Flygplanet var först tänkt att levereras till RAF registrerad som WJ900 men kom att omdirigeras till Sverige. Flygplanet provflögs på Vickers Armstrongs fabrik i Hurn vid Bournemouth i England 1952-12-11 och levererades till det svenska Flygvapnet 1953-01-28 där det fick beteckningen TP 82 och FV-nr 82001.
Flygplanet levererades till F 8 i Barkarby som signalspaningsflygplan och ersatte den nyligen nedskjutna TP 79:an (DC-3). TP 82 hade en stor lastkapacitet och användes utöver signalspaning även för transportuppdrag. Flygplanet deltog i flera hjälpaktioner för Röda Korset, ex vid jordbävningskatastroferna i Agadir och Skopje. Det utförde också transportuppdrag vid de nordiska FN-insatserna i Gaza och Kongo.
När TP 82 levererades till F 8 försågs det med stora mängder avancerad elektronisk utrustning. Verksamheten hade högsta sekretess och flygplanet kom allmänt att kallas för ”spionplanet”. Pga sitt speciella utseende med ett stort antal antenner på flygplanskroppen fick det också smeknamnet ”Piggsvinet”.
Flygplanet kan också ha kallats för ”Bataki” (?) efter korpen i ”Nils Holgerssons underbara resa”. ”Korpen älskade allt som var hemlighetsfullt, allt som gav anledning till grubbel och funderingar och satte tankarna i rörelse”.
Som signalspaningsflygplan opererade TP 82 senare jämsides med TP 52 Canberra och kom senare att ersättas av TP 85 Caravelle.
TP 82 finns bevarat vid Flygvapenmuseum i Linköping.

Foto: Alan Wilson (CC BY SA 2.0, Wikimedia, beskuren).
Källor:
Flygvapenmuseum
Wikipedia
Svenskt Flyghistoriskt Forum
Kulturpunkt
Kulturnav
SMB
Sten Holtermann
Uppdaterad: 2022-03-26